Idag var jag och shoppade båtprylar. Jag har sett fram emot det i flera veckor i väntan på löning. Jag hade gjort lista på lista och lagt ner timmar på efterforskning. Bankkortet skulle brinna, så var det bara!

Första butiken, som jag inte tänker namnge, lämnade tyvärr övrigt att önska. Det var välsorterat och såg fräscht ut. Bra, tänkte jag och hämtade en kundkorg! Jag försökte få hjälp från två killar, varav den ena tog priset ”sämsta säljare jag någonsin träffat”.

Han stod och packade upp någon färg i ett hörn av rummet. Jag ursäktade och frågade om han hade tid att hjälpa mig. Han gav mig en blick som om jag bett om att få sparka honom i mellangärdet. Sömnigt, som om jag precis väckt honom ur ett thinner-rus suckade han ut någonting.

Jag frågade undergivet om han var upptagen. Men det var han inte. Med släpiga steg visade han mig till hyllan där det jag sökte skulle finnas.

Säljaren bad mig vänta medan han frågade en kollega om råd. Han släpade sig runt i åttor i butiken och försvann sedan. Han var borta ett bra tag. Jag gick och tog en nummerlapp och la i några fler prylar i min korg. När jag återsåg honom nästa gång stod han vid sin hylla och frontade. Dom lösningsmedel han packat upp kanske har satt sig på lillhjärnan, tänkte jag.

Han brölade något till mig och påpekade att jag skulle ta en nummerlapp till dom andra säljarna. Jag visade lappen och fortsatte mot den andra säljdisken.

Resten av säljmötet var marginellt bättre. Håglösa som vandrande frågetecken rörde sig dom andra säljarna och verkade mest besvärade att jag var där.

Jag gjorde något jag aldrig tidigare gjort i en butik. Kundkorgen var rågad med varor, men mitt mått var också rågat.. Jag stod inte ut med tanken på att stödja denna butik.. Dom gick emot allt jag trodde på. Så jag la tillbaka prylarna och gick ut.

 

Istället styrde jag skutan mot Hjertmans i Bromma, och tur var det. Det var som att vakna ur en mardröm. Febrigt staplade jag in på Hjertmans, sökte en säljare och fick hjälp inom några minuter. Och vilken klippa jag fann! Han var thinner-mannens totala motsats.

Han osade kunskap, jag öste på med frågor och han hade svar på allt. Dessutom var han jäkligt trevlig. Det var som att gå omkring i en godisaffär för vuxna. Min lista betades av, och säljaren var fortfarande lika pigg på att ge svar.

Jag var faktiskt rörd. När man är så ny på ett område så stort som segelbåtar och har tusen frågor, och får svar på varenda ett med ett leende.. Ja, det gjorde kort sagt min dag.

Tack till säljaren på Hjertmans i Bromma!!

 

Annonser